Monday, June 18, 2007

Handwerken zonder Grenzen
Eind mei werd bekend dat de uitgeverij van één van de meest toonaangevende handwerktijdschriften uit Nederland, nl. Handwerken zonder Grenzen, failliet verklaard was. Het magazine bestond sedert 1978 en leverde om de twee maanden een schat aan artikels en patronen uit de meest diverse handwerkdisciplines en dit op een wetenschappelijk onderbouwde basis.
Het was een blad waar telkens heel wat te ontdekken viel. Ook op breigebied was het erg interessant: de Stitch 'n Bitch-beweging is in Nederland zeer actief en publiceerde originele brei-ontwerpen, zoals de kanten bruidsshawl van Carla Meijsen uit HzG 135 en boeiende artikels over bepaalde technieken, zoals het sokken breien en de breiende mannen van Taquile, Peru, uit HzG 139. Ook Kaffe Fassett kwam al meerdere keren aan bod.
Mede dankzij de reacties op internet van fervente handwerksters werd Handwerken zonder Grenzen begin juni doorverkocht aan een andere uitgever, zodat het tijdschrift opnieuw zal verschijnen in de maand juli!

Het is door HzG dat ik de merklappen van Jan Houtman heb ontdekt. Door de jaren heen ontwierp deze handwerker de prachtigste samplers. De Handwerk Speciaalzaak Naald en Draad uit Roermond heeft een groot aantal van de patronen uitgetekend, zodat iedereen ze kan aanschaffen. Op de Handwerkbeurs in Kortrijk ll. heb ik er enkele gekocht. Ook mijn tante, die mij jaren geleden de kruissteektechniek heeft bijgebracht, was erg geboeid door sommige van zijn ontwerpen. Zij is intussen volop bezig aan de merklap "De Tijd" genaamd, bestaande uit een modern middenstuk van ineenlopende driehoekjes in een prachtig kleurverloop en daaromheen een klassieke border met ABC en druivenranken.
De afgebeelde spreuk zegt het zeer treffend: "Ga met je tijd mee maar kom van tijd tot tijd terug".

De vorderingen tot hiertoe:


3 comments:

astrid said...

ze zijn prachtig, maar deze is ook mijn favoriet. Leuk dat je hem aan het borduren bent.

filambulle said...

This is beautiful. Keep going! :)
(found you through mystery stole... )

Anonymous said...

Vandaag is de nieuwe Handwerken zonder Grenzen verschenen! Het is een dubbeldik nummer geworden waarmee we hopelijk een beetje van het gemis van de afgelopen tijd goedmaken. Vanaf eind september verschijnt HzG weer 'gewoon' als vanouds.

Vriendelijke groet, Yvonne Koop
(hoofdredactrice Handwerken zonder Grenzen)