Monday, March 16, 2009

Museum van het Maagdenhuis te Antwerpen

Vorige week bezocht ik in Antwerpen het eerste luik van ""In het Maagdenhuis gespeld", een tentoonstelling over merklappen. Het Maagdenhuis was van 1552 tot 1882 een weeshuis voor meisjes. Het werd gesticht met geldelijke steun van de rijke koopman Jan van der Meeren zoals de tekst boven de ingangspoort vermeldt:
Last week I visited in Antwerp the first part of an exhibition about letters and samplers. The exhibition takes places in a former orphanage for girls (from 1552 till 1882):

Thans herbergt het de museumcollectie van het OCMW, met o.a. meubels en schilderijen uit de 16e eeuw, mooie glas-in-lood ramen en het 17e eeuwse beeld van Houten Clara:
The museum collection contains furniture and paintings from the sixteenth century, stained glass windows and the 17th century wooden statue of Clara:


In de tentoonstelling is prachtig handwerk te zien, zoals dit geborduurde mannenhemd:
There is lovely needlework to be seen, like this embroidered men's shirt:

De boord van de kraag kon door een andere vervangen worden en de verschillende stekenpatronen werden vaak geoefend in een merklap:
The collar was changed sometimes and the different patterns were often practised in a sampler:

Een mooi babymutsje (het rechte stuk onder de kin, toompje genoemd, werd aan de bovenkledij vastgemaakt om het hoofdje recht te houden!)
There was also this lovely baby bonnet (the straight piece under the chin was fixed to the clothes of the child to hold the head upright!):


Ook de babyschoentjes in kruissteek waren schattig:
Very cute baby shoes with cross stitch:


Een gebreid lapje om te leren mazen:
And a knitted sampler for learning how to darn:

Volgende keer een bijdrage over de antieke merklappen uit de tentoonstelling...
Next time I will post about the antique cross stitch samplers from the exhibition...

2 comments:

lheurebleue said...

ik had deze tentoonstelling willen zien! ik was een paar weken te vroeg in het maagdenhuis en nu benik te laat voor het eerste stuk van de tentoonstelling. hopelijk lukt het wel om naar het tweede luik te gaan. leuk dat ik nu toch e.e.a. op jouw blog zie! meer van dat dus!

rachel said...

oh cela doit etre un musee tres interessant et surtout si agreable a visiter...et ouah ces dentelles...impressionnantes!